KulturNorrköpingNyheterÖstergötland

Om kriget kom till Norrköping

Mitt ute i ingenstans, i ett berg utanför Norrköping, ligger civilförsvarets huvudcentral för östra delarna av Östergötland.

Förmodligen känner få till platsen där kommunens räddningsarbete skulle ledas i händelse av krig eller terrorangrepp. Ett hundratal personer för civilförsvaret i Norrköping, Valdemarsvik, Söderköping samt Finspång var krigsplacerade här.

HC Grävlingen invigdes i januari 1980 och var då den mest moderna anläggningen av sitt slag. Djupt inne i berget döljer sig ett tvåvåningshus om cirka 900 kvadratmeter samt en mindre byggnad där generatorerna står. Bergtäckningen är omkring 30 meter tjock. Husen står på fjädrar för att kunna stå emot de skakningar som förväntades kunna uppstå om bomberna skulle falla. Det finns också ett fullgott skydd mot EMP, elektromagnetisk puls, som bland annat uppstår vid kärnvapenexplosioner och lätt slår ut elektronik. Eftersom husen står på fjädrar är alla kopplingar, såsom vatten, avlopp och ventilation, in till byggnaderna flexibla.

För att komma in i anläggningen måste man gå drygt 100 meter in i berget och sedan passera ett antal gastäta och stötvågstäta dörrar och om man blivit kontaminerad med några farliga ämnen finns saneringsduschar. I anläggningen finns 40 bäddar, ungefär hälften så många som det fanns personal. Dessa delades då det fanns ett vaket och ett sovande skift. Bortsett från de rena arbetsytorna med ordersalar och mötesrum finns också ett sjukvårdsrum, ett kök och en matsal.

Anläggningen är självförsörjande med en egen vattenbrunn och reservkraft om elnätet slutar fungera. Dieseltanken klarar av att försörja generatorerna för kontinuerlig drift i 30 dagar.

Idag ligger anläggningen i malpåse och hur dess framtid ser ut är oklart. Svenska kraftnät hyrde under en tid anläggningen som skyddad driftcentral i händelse av krig.

Relaterade artiklar

Back to top button