LinköpingNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Utbrott av fågelinfluensa på gård utanför Linköping

Fågelinfluensa har konstaterats på en gård med 14.000 ekologiska slaktkycklingar vid Gammalkil utanför Linköpings.

De smittade fåglarna avlivas och de aktuella byggnaderna kommer att saneras, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Jordbruksverket har även beslutat om spärrförklaring, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna anläggningarna utan Jordbruksverkets tillstånd.

Ett restriktionsområde om 10 kilometer har upprättats runt den drabbade gården.

– Det här är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige den här säsongen och det är inte läge att slappna av ännu. Det är oerhört viktigt att fortsatt skydda sina fåglar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Djurägare i hela landet uppmanas vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, minskad foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Det finns ingen risk att äta kyckling eller ägg enligt Livsmedelsverket.

Läs mer om fågelinfluensa och det aktuella smittläget på Jordbruksverkets hemsida.

Relaterade artiklar

Back to top button