KulturNorrköpingNyheterÖstergötland

Norrköpingsambulans i Netflixserie om Palmemordet

Just nu pågår inspelningar av Netflix nya svenska originalserie ”Den osannolika mördaren”.

Serien är baserad på Thomas Petterssons roman ”Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme”. Produktionsbolaget FLX beskriver serien som en fiktiv tolkning i fem delar av hur Stig Engström utpekades som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme.

Under två inspelningsdagar har Brandkårsmuseet i Simonstorp varit på plats med sin tidstypiska Volvo 240-ambulans från 1985. I serien får vi se hur den transporterar den skjutne Olof Palme till Sabbatsbergs sjukhus.

Serien, som förväntas ha premiär på Netflix under 2021, regisseras av Charlotte Brändström och Simon Kaijser. I rollerna ses bland andra Robert Gustafsson som Skandiamannen, Eva Melander, Mikael Persbrandt och Peter Andersson med flera.

Läs mer om serien i Expressen.

Olof Palme mördades den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm med ett dödligt revolverskott i ryggen från kort avstånd. Därefter skadesköts Lisbeth Palme med ett annat skott från samma revolver innan gärningsmannen springande avvek från platsen.

Palme avled omedelbart, men transporterades ändå efter upplivningsförsök till Sabbatsbergs sjukhus där han dödförklarades klockan 00.06 den 1 mars. Lisbeth Palme klarade sig med lindriga fysiska skador.

Vid en pressträff i juni 2020 utpekades Stig Engström som Olof Palmes troliga mördare av chefsåklagare Krister Petersson. Förundersökningen blev nedlagd eftersom Engström är död.

Palmeutredningen, som är en av världens största, har kostat mer än 600 miljoner kronor och innehåller över 250 hyllmeter med pärmar fyllda av uppslag, förhör och annan information.

Relaterade artiklar

Back to top button