NorrköpingNyheterÖstergötland

Esmeraldafallet: Hovrätten skärper straffet för mamman

Under måndagen meddelade Göta hovrätt sin dom i Esmeraldafallet. Hovrätten skärper straffet och dömer flickans biologiska mamma till fängelse i åtta år.

Det var i slutet på januari 2020 som Esmeralda hittades avliden i en lägenhet i Norrköping.

Den rättsmedicinska utredningen visade att flickan hade fått en skada i huvudet som ledde till att hon avled. Bidragande orsak till dödsfallet var att flickan hade tillförts narkotikaklassade preparat. Eftersom det är oklart hur hon skadades så utgår hovrätten från det som båda föräldrarna har sagt till polisen om att flickan slog i huvudet vid en olycka i badrummet. Man tror att hennes liv hade gått att rädda om föräldrarna sett till så att hon fick sjukvård.

Av bevisningen framgår att modern visste om att dottern hade skadat sig så illa att hon riskerade att avlida. Trots detta fick flickan inte sjukvård utan avled i hemmet 2–15 timmar efter olyckan.

Hovrätten har kommit fram till att den tilltalade hade det som kallas likgiltighetsuppsåt till att flickan skulle dö. Åklagaren har nämligen bevisat att mamman när händelsen utspelade sig var likgiltig inför att dottern skulle avlida till följd av att hon inte såg till att flickan fick vård. Hovrätten dömer därför den tilltalade för att uppsåtligen ha dödat sin dotter.

I tingsrätten dömdes mamman till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död. Hovrätten skärper straffet och mamman döms nu till fängelse i åtta år för dråp. Straffet omfattar även det narkotikabrott och det ringa narkotikabrott som hon dömdes för vid tingsrätten.

Relaterade artiklar

Back to top button