NorrköpingNyheterÖstergötland

Esmeraldafallet: Förundersökning nedlagd om tjänstefel vid pappans död

Åklagaren har lagt ned den förundersökning gällande tjänstefel på häktet i Norrköping där pappan till Esmeralda hittades avliden. 

Det var den 16 februari som pappan hittades död på häktet och en utredning inleddes som skulle klarlägga om Kriminalvårdens personal begått tjänstefel i samband med mannens död. Utredningen har bedrivits av åklagare och polis i Eskilstuna, skriver Åklagarmyndigheten i pressmeddelandet.

– Jag bedömer att ingen i personalen har gjort sig skyldig till tjänstefel. Personalen har gjort bedömningar och vidtagit de åtgärder som varit lämpliga utifrån den information och de förutsättningar som funnits, säger chefsåklagare Kristian Agneklev.

Rättsmedicinalverket har utfört en rättsmedicinsk obduktion. I den framgår följande om dödsorsaken:

“Sammantaget har den slutliga dödsorsaken inte kunnat påvisas, men undersökningsfynden, omständigheterna (polishandlingarna och patientjournalen) och frånvaron av konkurrerande fynd talar närmast för att dödsfallet orsakats av sena effekter av läkemedel- och narkotikaanvändning.”

– Obduktionsrapporten ger inte heller anledning att kritisera personalen på häktet för hur de hanterat situationen, säger Kristian Agneklev.

I utredningen har polis och åklagare även tagit del av bland annat övervakningsfilmer från häktet, loggböcker med loggar från händelsen samt Kriminalvårdens internutredning.

Esmeraldafallet: Åklagaren överklagar domen

Relaterade artiklar

Back to top button