4.1 C
Norrköping
tisdag, april 13, 2021

Rött, gult och orange hjälper oss att hålla koll på vädret

Nu gör SMHI det lättare att förstå vilka problem vädret kan ställa till med. Från och med den 14 april inför man ett färgsystem som ska hjälpa till och berätta om hur väderläget är och vad det kan innebära där just du bor.

I det nya vädervarningssystemet från SMHI delas varningarna in i gul, orange eller röd. Röd varning är den allvarligaste graden. Vid en gul varning ska du vara uppmärksam på väderutvecklingen. Särskilt vid väderkänsliga platser. Vid röd varning ska du helst hålla dig inomhus.

Rött gult och orange

I det nya systemet utfärdas en varning när vädret väntas medföra stora konsekvenser eller störningar i samhället. Det innebär att prognosen kan anpassas till lokala förutsättningar.

 –  En vädervarning enligt det gamla systemet täcker vanligen in ett stort geografiskt område och är oftast väldigt generellt beskriven. Till exempel att kraftiga vindar och snö förväntas komma in över Smålandskusten under natten. En konsekvensbaserad vädervarning utgår från dom problem som kan komma att uppstå i vår kommun. Till exempel att drivbildning av snö på vägbanan kan förväntas på E4:an mellan Mjölby och Linköping. Som mottagare av vädervarningen kommer man sannolikt att ha mycket större nytta av informationen än tidigare, säger Fredrik Rask, säkerhetsstrateg i Linköpings kommun.

Så här får du information om vädervarningar:

  • Ladda ner appen SMHI-väder och prenumerera på varningar som push-notiser eller gå in på smhi.se och läs mer.
  • Lyssna på Sveriges Radio P1 eller P4 Östergötland där du får regelbundna rapporteringar om aktuellt varningsläge.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

De senaste dagarnas töväder har gjort isarna i länet mer förrädiska. Mildare väder i...
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Östergötland. Varningen gäller på...
Lönedag och pengar på kontot för många. Kanske tänker du nätshoppa lite? Men var...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
mulet
4.1 ° C
4.4 °
4 °
70 %
4.6kmh
90 %
tis
3 °
ons
8 °
tor
10 °
fre
12 °
lör
13 °