CoronaNyheterStörningar & Samhällsnyheter

Corona: Allmänna sammankomster begränsas till åtta personer

Med anledning av den snabbt ökande smittspridningen presenterade regeringen idag nya restriktioner.

– Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, inledde statsministern.

Stefan Löfven berättade sedan att regeringen har beslutat att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till maximalt åtta deltagare. Förbudet förväntas träda i kraft den 24 november och gäller i fyra veckor. Om situationen inte har förbättrats då så kommer restriktionerna att behöva förlängas över jul och nyår.

Vidare sa statsministern att det heller inte bör förekomma sociala situationer med fler än åtta personer, även om dom inte formellt inte träffas av lagen. Gå inte till gym, gå inte på bibliotek, ha inte middag, ha inte fester. Ställ in!

Det tidigare undantaget för sådana sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort. Detta ligger i linje med det förslag som tidigare presenterats om stopp av alkoholförsäljning efter klockan 22.00.

– Dagens besked, om förslag på markant sänkt deltagargräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och att undantaget för serveringsställen tas bort, är en tydlig signal till hela samhället om vad som bör gälla framöver. Det kommer att bli en prövande period. Situationen kräver stora uppoffringar av var och en av oss, och av samhället som helhet. Men gör vi gemensamma uppoffringar så räddar vi liv, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Coronaläget i länet
Sedan pandemin startade har totalt 7514 personer testats positivt för covid-19 i Östergötland. I skrivande stund vårdas 89 personer på länets sjukhus, varav tio inom intensivvården. I länet har 275 personer med bekräftad covid-19 avlidit.

Vad är en allmän sammankomst? Vad är en offentlig tillställning?
Dessa begrepp definieras i 2 kap. 1–3 § ordningslagen.

Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter.

Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader som till exempel julmarknader och mässor.

För att en sammankomst ska anses som allmän krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den eller att sammankomsten med hänsyn till de villkor som gäller för tillträde till den bör anses jämställd med en sådan sammankomst.

För att en tillställning ska anses som offentlig krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den.

Relaterade artiklar

Back to top button