CoronaNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Dumhet smittar i coronatider

Det har visat sig vara svårt att få många unga att följa de nya riktlinjer som gäller för att minska smittspridningen. Därför lanserar nu Länsstyrelsen och Region Östergötland en kampanj.

Fester, fulla dansgolv och trängsel på serveringsställen. Unga och unga vuxna har under coronapandemin identifierats som en målgrupp som brister i efterlevnaden av myndigheternas råd, riktlinjer och rekommendationer. Något som bland annat resulterat i klusterutbrott bland studenter och idrottslag i Östergötland, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Undvik fester och shopping

– Jag förstår att det är tufft, jobbigt och tråkigt att begränsa sin vardag. Men det är en förutsättning om vi ska vända utvecklingen – alla måste hjälpas åt och ta sitt ansvar. Om alla ställer upp och följer de skärpta råden har vi möjlighet att vända utvecklingen och tillsammans minska trycket på sjukvården och påverkan på vårt samhälle, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Budskapet är att undvika fester och shopping, skippa trängsel och att inte smittas av dumhet.

– Vi tror att unga till stor del redan är medvetna om vilka rekommendationer som finns. Eftersom de flesta inte tillhör en riskgrupp eller blir så sjuka verkar de inte se lika allvarligt på sitt eget agerande. Det är viktigt att poängtera att man kan föra smittan vidare till andra trots att man bara har milda symtom, och till slut når den någon som blir allvarligt sjuk, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Under de kommande veckorna kommer kampanjen att synas genom filmer i sociala medier och på digitala stortavlor i Linköping, Norrköping, Motala och Vadstena.

Relaterade artiklar

Back to top button