CoronaNyheter

Regeringsförslag: Alkoholstopp på krogen efter klockan 22

Med anledning av den kraftigt ökade smittspridningen i samhället överväger regeringen ytterligare åtgärder.

Detta meddelades under onsdagen på en extrainsatt presskonferens med statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren. Där berättade statsministern att allt pekar på att vi går mot mörkare tider vad det gäller smittspridningen i världen, Europa och i Sverige.

– Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart, säger Stefan Löfven. Vi riskerar fler sjuka, fler avlidna, fler utarbetade människor i vården och fler uppskjutna operationer. Vi riskerar nu den situation vi hade i våras.

Vidare sa statsministern att alla måste följa de allmänna råd och rekommendationer som finns. Det är inga allmänna tips, utan de allmänna råd och rekommendationer som utfärdats är det som gäller.

Alkoholförsäljning blir förbjudet efter klockan 22
I det läge som råder bedömer regeringen att det behövs fler åtgärder för att hejda smittspridningen. En åtgärd som regeringen remitterar idag är att förbjuda försäljning av alkohol efter klockan 22. Förslaget innebär också att alla ställen med serveringstillstånd kommer att behöva stänga klockan 22.30. Detta eftersom ett serveringsställe enligt alkohollagen ska vara utrymt 30 minuter efter serveringstidens utgång.

Det är tänkt att förbudet ska börja gälla från och med den 20 november. Förordningen föreslås gälla till sista februari 2021.

– Du ska inte ordna fester. Du ska inte gå på fester. Jag utgår ifrån att det inte är någon som planerar att arrangera eller gå på vare sig glöggmingel, 50-årskalas, bröllopsfester eller andra tillställningar, sa Lena Hallengren.

Vidare sa socialministern att man självklart handla sin mat och sina mediciner, men att man inte ska gå till butiker, shoppingcenter, bibliotek eller gym. Man ska också avstå från matcher och tävlingar.

Lena Hallengren riktade också ett budskap till arbetsgivare att hjälpa sin personal att följa råden genom att skjuta upp konferenser och fysiska möten samt att låta sin personal jobba hemifrån.

Relaterade artiklar

Back to top button