KulturLinköpingÖstergötland

Ghost får regeringens musikexportpris

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2019 tilldelades till Linköpingsbandet Ghost.

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades under en ceremoni i Blå Salongen på UD. Priset delas ut varje år till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

– Årets vinnare av Musikexportpriset, rockbandsgruppen Ghost, är ett utmärkt exempel på den svenska musikbranschen internationella framgångar. Branschen har skapat förutsättningar för enastående svenska exportframgångar, vilket i sin tur bidragit till att sprida en positiv bild av Sverige i utlandet. Ghost startade lokalt i Linköping och är idag globala med fans över hela jorden, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

Rockbandet Ghost blev Musikexportprisets 23:e vinnare med motiveringen:

“Ghost har utmanat och skapat rubriker alltsedan starten i Linköping 2006. Det är i dag ett band med fans över hela jordklotet. Ghosts mytiska och ockulta berättelser inlindat i melodiös metal har gått från något primärt för den initierade publiken, kring albumdebuten med ”Opus Eponymous” 2011, till att i dag tillhöra de rock- och metalband som har bredast publik alla kategorier. 2019 underströk Ghost sin position som världsledande genom att fortsätta sin globala turné ”A Pale Tour Named Death” – när den avslutades i Mexico City i mars i år hade den nått totalt 137 scener över hela världen”.

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var Robyn, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Snoh Aalegra.

Här är hela pressmeddelandet.

Relaterade artiklar

Back to top button