-2.3 C
Norrköping
onsdag, mars 3, 2021

Folksamlingar på fler än 50 personer förbjuds

På fredagen höll statsminister Stefan Löfven tillsammans med socialminister Lena Hallengren, inrikesminister Mikael Damberg, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson samt rikspolischef Anders Thornberg en gemensam pressträff. Där meddelades att allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjuds från och med 29 mars. Det är ingen rekommendation, utan ett förbud. Den som anordnar en sammankomst med fler än 50 personer riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader. Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med regeringens meddelade förbud. Med allmän sammankomst avses: • sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet • föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning • sammankomster som hålls för religionsutövning • teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk • andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas. Med offentlig tillställning avses: • tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning • danstillställningar • tivolinöjen och festtåg • marknader och mässor • andra tillställningar som inte är att anse som allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar. Privata tillställningar omfattas inte av förbudet. Det som avgör då är om tillställningen riktas till allmänheten eller inte. Det innebär att exempelvis privata fester, företagsevenemang, bibliotek, simhallar och liknande inte berörs. Förbudet gäller inte heller för de som vistas i större folksamlingar på till exempel allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande. Pressträffen kan ses i efterhand på regeringen.se.
251 bekräftade coronafall i länet

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Vid en pressträff nu på morgonen presenterade socialminister Lena Hallengren och kultur- och idrottsminister...
En något minskad smittspridning av covid-19 samt en svag, men dock, nedåtgående trend när...
Idag beslutade riksåklagaren att brott mot pandemilagen ska innebära 2 000 kronor i böter. Förslaget...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
dimma
-2.3 ° C
-2 °
-3 °
100 %
2.2kmh
7 %
ons
5 °
tor
3 °
fre
2 °
lör
5 °
sön
1 °