KulturNorrköpingNyheterÖstergötland

Norrköping: Boeing 747 landade på Kungsängen

Vid 22.30-tiden på måndagskvällen landade en Boeing 747-400 ERF på Norrköping Airport.

Det är första gången en jumbojet landar på Kungsängen och många Norrköpingsbor hade tagit sig ut för att få se när jätten landade. Boeing 747 är ett av världens största flygplan och det är tack vare att flygplatsen hösten 2015 omcertifierades till en flygplats med kod 4E som man kan ta emot så pass stora flygplan. Norrköping Airport är dessutom en av få svenska flygplatser som är godkänd gränskontrollstation för införsel av hästar.

I lasten finns tolv travhästar i världsklass som flugits in från New York för att tävla i Elitloppet den 27-29 maj på Solvalla. Från början planerades flygningen till Göteborg, men genom att landa i Norrköping så sparar man många timmars resväg på marken för hästarna.

Planet är 70 meter långt, har en spännvidd på cirka 65 meter mellan vingspetsarna och väger olastat cirka 280 ton. När planet står på marken sträcker sig stjärtfenan nära 20 meter upp i luften. Boeing 747 ERF (Extended Range Freighter) har en räckvidd på 920 mil med maxlast.

Allt du vill veta om Boeing 747-400 ERF hittar du i detta .pdf-dokument.

Relaterade artiklar

Back to top button