4 C
Norrköping
torsdag, maj 6, 2021

Region Östergötland i topp

I dag publicerade Sveriges kommuner och landsting (SKL) för sjätte året sina ”Öppna jämförelser för miljöarbetet i regionerna”. I den jämförelsen ligger Region Östergötland ligger i topp med att använda fossilfria drivmedel i kollektivtrafiken.Regionen har även minskat förskrivningen av antibiotika, men måste bli bättre på avfallsåtervinning, allt detta enligt SKLs jämförelser av miljöarbetet i landets regioner.Biogasbussarna ger resultatRegion Östergötland har allra bäst resultat när det gäller andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken som ligger på 97,7 procent. Siffrorna i rapporten gäller 2018 och i det här området ingår även Östgötatrafikens båttrafik som hade en ökad dieselåtgång det året.– All kollektivtrafik är helt fossilfri sedan i juni i år. Det är glädjande, säger miljöpartisten och regionrådet Agneta Niklasson i en presskommentar och fortsätter.– Det är positivt att SKL gör Öppna jämförelser. Det ger oss möjlighet att se styrkor och svagheter liksom att förbättra oss och samverka med andra regioner. Vi har hälsa som vårt huvuduppdrag och då är det självklart att arbeta proaktivt med miljö och klimat.Minska på engångs materialEtt område där Region Östergötland har förbättringspotential är avfallsåtervinning. Idag har regionen mycket brännbart avfall, vilket är mycket engångsmaterial som används i vården och som har stor klimatpåverkan.– Här kommer vi att förbättra oss när vi arbetar med delmålen för ökad klimathänsyn i klimatfärdplanen för 2020–2025 som nu ska fastställas av regionfullmäktige. Vi jobbar med många fler områden än just de som mäts i Öppna jämförelser. Totalt sett har regionen ett väl fungerade miljöarbete som vi ska bygga vidare på, säger Agneta Niklasson.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

I sommar blir både Repslagaregatan och Olai Kyrkogata gågator. Satsningen sker i samverkan mellan...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 25-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Vid 20-tiden på tisdagskvällen larmades räddningsenheter till en lastbilsolycka på riksväg 55 nära Simonstorp...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
mulet
4 ° C
4 °
3.9 °
87 %
4.6kmh
90 %
tor
5 °
fre
9 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
23 °