4.1 C
Norrköping
tisdag, april 13, 2021

Sök nytt pass i tid

När pandemin lättar och vi återigen kan ge oss ut och resa kan det vara en bra idé att kolla så man har ett giltig pass.

Under 2020 ansökte färre personer än vanligt om nytt pass eller nationellt id-kort. Detta mot bakgrund av den rådande pandemin. När reserestriktionerna kommer att lätta ökar trycket att söka pass. För att slippa långa väntetider och köer kan man redan nu söka ett nytt pass, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Utrikesdepartementet (UD) beslutade den 14 mars 2020 avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av den rådande pandemin. Sedan den 30 juni 2020 är dock vissa länder undantagna avrådan från icke nödvändiga resor.

500 000 utgångna pass

I nuläget beräknas det nationellt finnas över en halv miljon utgångna handlingar där personer inte sökt ny resehandling. Region Öst har under 2020 utfärdat cirka 45 procent färre resehandlingar jämfört med föregående år.

− Vi har med anledning av pandemin och restriktionerna utfärdat betydligt färre resehandlingar under förra året. När reserestriktionerna sedan lättar behöver vi möta det kommande behovet. Vi följer utvecklingen löpande och planerar för kunna hantera situationen, säger Johan Levin, lokalpolisområdeschef i Nyköping, samma pressmeddelande.

Trycket ökar

Den senaste statistiken visar en långsam ökning av både ansökningar om pass och nationella id-kort. Det finns risk för att trycket ökar ännu mer när UD ändrar reserestriktionerna och ett vaccin finns tillgängligt. Resebyråerna har sett en ökad bokning av resor och fler väntas boka resor den kommande tiden. För att minska trycket under den kommande högsäsongen och i takt med att restriktionerna lättar är det bra att redan nu se över giltigheten på passet.

− Planerar du en resa när reserestriktionerna lättar, kan det vara bra att se över giltighetstiden på ditt pass eller nationella id-kort så att du i god tid kan ansöka om ett nytt, säger Johan Levin.

För att ansöka om pass eller nationellt id-kort måste man boka en tid på polisen.se. Efter att ansökan är korrekt ifylld och godkänd, tar det ungefär sex arbetsdagar att få sitt pass eller nationella id-kort.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Det var vid åttatiden på tisdagsmorgonen som larm inkom om påkörd person på Norra...
Vid 21-tiden larmades räddningstjänst och ambulans om en misstänkt brand på Sandgatan i Norrköping. Boende...
På söndagskvällen larmades räddningstjänst och ambulans till en singelolycka på Eksundsvägen utanför Norrköping. Larmet inkom...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
mulet
4.1 ° C
4.4 °
4 °
70 %
4.6kmh
90 %
tis
3 °
ons
8 °
tor
10 °
fre
12 °
lör
13 °