NorrköpingNyheterÖstergötland

Idag startade rättegången mot Esmeraldas mamma – så var första dagen

Det var i slutet av januari som den treåriga flickan Esmeralda hittades död i sitt hem i centrala Norrköping. I dag startade rättegången mot mamman som står åtalad för mord, grov misshandel och brott mot griftefriden. Den 39 – åriga mamman nekar till brott.Esmeralda hittades död i hemmet i januari och båda föräldrarna misstänktes ha orsakat sitt barns död, men pappan avled senare i häktet. I samband med pappans död finns inga misstankar om brott eller andra oklarheter.Den lilla flickan hade varit familjehemsplacerad sedan födseln hos fosterföräldrar i Vadstena men under 2019 beslutade kammarrätten att de biologiska föräldrarna skulle återfå vårdnaden.OlyckshändelseEnligt åtalet mot mamman och i förundersökningen ska flickan ha misskötts och lidit av viktminskning och håravfall. Hon ska inte heller haft någon aptit sedan det stod klart att hon skulle tillbaka till sina biologiska föräldrar. Mamman nekar alltså till brott och enligt hennes advokat, Per Oehme, ska det hela röra sig om en olyckshändelse där flickan halkat omkull i badkaret och slagit sig så illa att hon dött.Åklagaren menar att flickan utsatts för våldshandlingar, drogats och sedan efter att hon avlidit placerats under en säng invirad i plast och tyg.TvångströjaFörsta rättegångsdagen, av sammanlagt sex, innehöll en lång rad formalia samt att man gick igenom de båda föräldrarnas mobiltelefoner och internettrafik. Mannan ska vid flera tillfällen försökt att skaffa fram mera droger och även låna pengar. Hon har även sökt på olika sätt att läka sår och tvångströjor för barn.Dämpad stämningTidvis skedde domstolsförhandlingarna bakom stängda dörrar. Stämningen i rättssalen har beskrivits som “dämpad”.Dagens rättegång avslutades vid 16.00 – tiden på måndagens eftermiddag. Dessa återupptas klockan 09.00 imorgon, tisdag. Då kommer mamman att förhöras och man kommer även att spela upp inspelade förhör med den nu avlidna pappan och parets äldre son.
Pappan till avlidna flickan död i häktet
Man och kvinna anhållna efter treårings död

Relaterade artiklar

Back to top button