4 C
Norrköping
torsdag, maj 6, 2021

Missbruk av muskot kan vara livsfarligt

Giftinformationscentralen har under april sett en ökning av överdoseringsfall med muskot, skriver man i ett pressmeddelande.Giftinformationscentralen har under den senaste månaden noterat en ökning av förfrågningar gällande överdoser av muskotnöt från såväl allmänhet som sjukvård. Framförallt har frågeställningarna gällt överdoser hos tonåringar.Sprids i sociala medier– I sociala medier sprids just nu information om användning av muskotnöt i berusnings- och drogsyfte, den så kallade “nutmeg challenge”. Sådan användning kan leda till svåra sjukdomstillstånd, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen i samma pressutskick.Uppmärksamma missbrukDärför vill man nu uppmärksamma allmänheten på problematiken och starkt avråda från missbruk av muskot i berusningssyfte.Gott i matenMuskot är en krydda som brukas i mycket små mängder. I större doser kan muskotnöten ge berusningssymtom och hallucinationer. Risk finns att man drabbas av hjärtrusningar, illamående, sänkt medvetandegrad och kramper. Symtomen kan bli allvarliga och kräva sjukhusvård.Användning av muskot i ordinarie, mycket små mängder, i matlagning, exempelvis i potatismos, är inte farligt eller förenat med ovanstående symptom.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Nu gör SMHI det lättare att förstå vilka problem vädret kan ställa till med....
De senaste dagarnas töväder har gjort isarna i länet mer förrädiska.Mildare väder i...
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Östergötland.Varningen gäller på...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
mulet
4 ° C
4 °
3.9 °
87 %
4.6kmh
90 %
tor
5 °
fre
9 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
23 °