NyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Vanliga glasprylar kan orsaka brand i sommarsolen

En helt vanlig blomvas eller vattenkaraff kan snabbt orsaka brand när solen skiner. Nu går Konsumentverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och forskningsinstitutet RISE ut med en gemensam varning.

Varningen har föranletts av att Konsumentverket och MSB fått kännedom om flera brandincidenter där glasprodukter varit inblandade. Man gav därför forskningsinstitutet RISE, Research Institutes of Sweden, i uppdrag att testa för att se vad som krävs för att brand ska uppstå.

Bild från rapporten (.pdf).

Rapporten gav ett entydigt svar. När det finns en genomskinlig vätska i en genomskinlig konvex glasprodukt kan brand uppstå bakom glasprodukten. Det kan till exempel fatta eld i en tidning, duk eller gardin som är nära glaset. Den farliga brännpunkten finns inom 5–6 centimeter från glaset. Risken finns både utomhus och inomhus. En vätskefylld glasprodukt kan också vara brandfarlig när den står inne i ett hus eller lägenhet och solen lyser på den.

– Även för mig som jobbar med glas blev det en ögonöppnare vilka höga energinivåer som kan uppnås av solljus som skiner genom en glasvas med genomskinlig vätska. Det handlar om sekunder till minuter beroende på hur lättantändligt material som är i fokus, säger Stefan Karlsson, forskare inom RISE Glas.

Tänk på hur prydnadsföremål i glas är placerade
Data från MSB visar att det de senaste tre åren har inträffat cirka 30 händelser i Sverige där brandorsaken har varit någon form av reflektion i glas eller spegel. Det kan dock finnas ett mörkertal eftersom MSB:s data bara omfattar de händelser där räddningstjänsten har gjort en insats.

– När det gäller brand i bostäder så är det inte den vanligaste brandorsaken men det är en brandorsak som är enkel att åtgärda. Tänk på hur prydnadsföremål i glas är placerade och ta brännmärken på allvar, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Läs mer om glas i sol på Konsumentverkets hemsida.

Ladda ner rapporten här (.pdf).

Relaterade artiklar

Back to top button