NorrköpingÖstergötlandSöderköpingStörningar & Samhällsnyheter

Högt vattenstånd stoppar vägfärjorna

Det råder ovanligt högt vattenstånd i Östersjön. SMHI har utfärdat en klass 2-varning gällande mycket högt vattenstånd för Norra Östersjön.

Med anledning av detta står vägfärjorna som trafikerar Skenäsleden och Stegeborgsleden stilla. Någon prognos på när trafiken kan återupptas finns i skrivande stund inte. Gå in på Trafikverkets hemsida för en aktuell prognos.

I vissa vikar och utsatta områden är vattenståndet över 110 centimeter högre än nollnivån i referenssystemet. I Valdemarsvik fick räddningstjänsten rycka ut på tisdagseftermiddagen efter att vatten trängt upp från hamnen och orsakat översvämning. Med hjälp av grus och sand hoppas man kunna skydda byggnader som är i riskzonen.

Vid 18.15-tiden meddelade Sveriges Radios trafikredaktion att flera flytbryggor, båtar och annat har släppt och flyter ut i Bråviken.


Definition för Varning klass 2 mycket högt vattenstånd i detta område: Högre än 110 cm i RH 2000. Risk att kustvägar och hamnar översvämmas. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för högt havsvattenstånd.

Källa: SMHI

Relaterade artiklar

Back to top button