MotalaNyheterÖstergötlandStörningar & SamhällsnyheterSverige

Nationellt försvar i fokus på Arméövning 2015

Den 24:e augusti gick en av de största övningarna Försvarsmakten haft sedan värnplikten lades på is av stapeln.

Arméövning 2015 pågår just nu i områdena runt Motala, Skövde och Karlsborg. Syftet med övningen är att öva det nationella försvaret. Drygt 4.000 personer från 23 olika förband deltar i övningen som pågår mellan den 24:e augusti och den 3:e september, dygnet runt. Scenariot i övningen är att Sverige befinner sig i krig och att fienden har landsatt trupper i östra Sverige.

När Nyhetswebben under lördagen besökte övningen i Motala pågick striderna på båda sidor om Vättern efter att den fiktiva fienden hade tagit stora landområden.

Ett av de problem som trupperna stötte på var 800 meter öppet vatten i form av Motala ström där fienden kapat broförbindelserna. Lösningen blev att bygga en färja för att kunna transportera fordon och soldater till andra sidan. På en timme hade man byggt hundra meter färja och under lördagen skeppades drygt 100 fordon och närmare 400 soldater samt officerare över vattnet med hjälp av Däcksbro 200. Färjan drivs av fyra stycken starka vattenjetdrivna Bogserbåt 4 och det blev ett riktigt bra övningsmoment då vattnet är strömt och det blåste kraftiga vindar.

Militärpolisen finns på plats under hela övningen för att upprätthålla den egna säkerheten samt att dirigera trafik när transporter och trupprörelser sker på det allmänna vägnätet.

Strax före klockan 17 på lördagen, mitt under pågående övning, inträffade en svår trafikolycka på riksväg 50 i höjd med Kolmetorpskorset utanför Motala. Soldater från Göta ingenjörregemente, Trängregementet och Livgardet fanns i närheten och var först på plats vid olyckan, skriver Expressen. Soldaterna påbörjade räddningsarbetet genom att ta hand om de skadade och ge första hjälpen.

Parallellt med Arméövning 2015 pågår även Flygvapenövning 2015. De båda övningarna samordnas och när de är slut har drygt 25 förband och uppemot 5.500 soldater deltagit.

Relaterade artiklar

Back to top button