-1.6 C
Norrköping
måndag, mars 8, 2021

Test av utomhussignalen för viktigt meddelande

I dag klockan 15.00 testas signalen Viktigt Meddelande till Allmänheten via de utomhusaggregat som finns i de flesta städer och tätorter. Signalen används när myndigheter vill sända ett viktigt meddelande till allmänheten och har testats en gång i kvartalet sedan andra världskriget. Den består av sju sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Meddelandet följs av signalen Faran över, en enda lång ljudsignal på 30 sekunder. Sedan augusti 2019 kan man även få VMA via SOS Alarms app, 112-appen.
BILD: SOS ALARM
Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig. Idag testas signalen – om du i andra fall hör den ska du gå inomhus, lyssna på Sveriges Radio P4 och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

På måndagsförmiddagen dök räddningsarbetens räddningsdykare i Motala ström vid kanonkran i Norrköping. Dykningar i strömmen...
Tidigt på onsdagsmorgonen gick räddningstjänsten ut med ett meddelande om röklukt i Norrköping.  Röklukten kommer...
Det var vid 15.30-tiden på söndagen som räddningstjänsten larmades om en brand vid Händelöverket...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
mulet
-1.6 ° C
-1 °
-2 °
46 %
3.1kmh
100 %
mån
-2 °
tis
2 °
ons
0 °
tor
3 °
fre
6 °