NorrköpingNyheterÖstergötland

Räddningstjänstens dykare rensade strömmen från skräp

På måndagsförmiddagen dök räddningsarbetens räddningsdykare i Motala ström vid kanonkran i Norrköping.

Dykningar i strömmen är en del av dykarnas fortbildning och idag stod rensning av skräp på schemat. Vattentemperaturen uppskattades till omkring fyra grader och dykarna var i vattnet strax över timme. Sikten var ungefär en meter.

En hel del cyklar gömde sig under ytan. FOTO: NIKLAS LUKS

Mellan kanonkran och bron till Strömsholmen fiskades bland annat cyklar, diverse skyltar, ett ankare och en cd-spelare upp ur vattnet. Skräpet hämtades sedan upp av kommunen.

  • Räddningsdykare är en befattning inom räddningstjänsten som innehas av en brandman som får utföra vattendykning. En “vanlig” brandman får endast utföra ytlivräddning.
  • Vid räddningsdykning arbetar ofta en dykare ensam under vattnet kopplad till sin dykskötare via en lina. Denna lina används som en samtalslina till dykaren. Antingen genom radiokommunikation eller via fastställda linsignaler.
  • Det är vanligt att dykaren har en slang med luft kopplad till ytan. På så vis kan dykaren vara kvar länge under vattnet om det behövs och om dykdjupet tillåter det.
  • En räddningsdykare ska ha följande utrustning: luftpaket, torrdräkt, underställ, viktbälte, simfenor, kniv, djupmätare räddningsväst, handskar och kommunikationslina.
  • I Östergötland finns räddningsdykare på station Centrum i Norrköping och Kallerstad i Linköping.

Relaterade artiklar

Back to top button