NorrköpingNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Hundjakt på svart snigel

Den svarthuvade snigeln finns ursprungligen inte i vår svenska natur. Den är en invasiv art som kan föröka sig och sprida sig snabbt samt påverka vår biologiska mångfald på ett negativt sätt.

Mellan den 16 till den 20 september finns två hundförare med specialtränade hundar på plats i Norrköpings kommun för att tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland bekämpa den svarthuvade snigeln meddelas nu i ett pressutskick i saken.

Under hösten 2020 inkom flera rapporter om den svarthuvade snigeln i länet. Totalt finns arten rapporterad på fem olika platser i Norrköpings kommun.

-Vi kommer att fokusera på att bekämpa den svarthuvade snigeln i Krokek, där vi genomförde kartläggningen förra hösten, säger Åsa Leuhusen, samordnare för Länsstyrelsen Östergötlands arbete med invasiva främmande arter. Utöver det ska vi genomföra tillsynsbesök hos ett axplock av verksamhetsutövare för att se om vi kan hitta spridningskällan.

– Sedan upptäckten hösten 2020 har vi lärt oss mer om den svarthuvade snigelns biologi. Det är endast äggen som överlever vintern och den lägger troligen bara ägg en gång per säsong. Genom att bekämpa arten innan den hinner lägga ägg bör vi kunna minska antalet rejält till nästa säsong fortsätter Åsa Leuhusen.

Anmäl singeln

Om du hittar svarthuvad snigel i naturen eller i din trädgård är det till stor hjälp att du rapporterar det till Artportalen och myndigheterna via invasivaarter.nu.

Så tar du livet av singeln

Enklaste sättet att avliva den svarthuvade snigeln är att klippa den eller att samla sniglar i en gryta och hälla kokande vatten över dem.

Sniglar kräver fuktiga miljöer och lägger ofta ägg i komposter. Släng inte kompostjord eller kompost i naturen. Använd en sluten kompost om möjligt.

Snigeln känns igen på sitt svarta huvud och i övrigt gråaktiga kropp. I form och storlek är den ungefär som en åkersnigel och blir upp till 45 mm lång.

Den kan skiljas från andra liknande snigelarter genom att den alltid har andningshålet baktill i mantelns högersida. Liknande arter som trädgårdssnigel (Arion distinctus), parksnigel (Arion fasciatus) och gråsidig skogssnigel (Arion circumscriptus), har alltid andningshålet framtill i mantelns högersida.

Relaterade artiklar

Back to top button