NorrköpingNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Eldningsförbud utfärdat i hela Östergötland

Länsstyrelsen Östergötland har idag fattat beslut om eldningsförbud i hela Östergötland. Eldningsförbudet gäller från och med den 18 juni och tills vidare, meddelar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På grund av den senaste tidens torra och varma väder är brandrisken mycket stor i hela Östergötland. För att minska risken för bränder i skog och mark har Länsstyrelsen, som en förebyggande åtgärd, fattat beslut om eldningsförbud. För att bränder ska kunna upptäckas tidigt övervakar nu även skogsbrandflyget länets skogar och marker.

– Just nu är det torrt i naturen, på många håll till och med mycket torrt. De närmaste tio dagarna ser vi inget regn i väderprognosen och dessutom väntas värmen stiga framåt helgen, säger Andreas Lundberg, biträdande försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, det vill säga ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande. Detta gäller i skog och mark eller då det finns risk att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Det är dock fortfarande tillåtet att:

  • Grilla och laga mat vid fasta grillplatser som är byggda för grillning och som är avgränsade med exempelvis betongrör eller sten. Runt platsen ska det finnas en bred markyta med grus eller annat brandsäkert material så att elden inte kan sprida sig.
  • Grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen måste dock vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Tänk på att ha tillgång till vatten att släcka med om det skulle börja brinna.
  • För restauranger och liknande verksamhet grilla och laga mat på eget verksamhetsområde. Grillen måste dock vara utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark.

Förutom risk för skogsbrand har även SMHI varnat för höga temperaturer från torsdag till början av nästa vecka i hela Östergötland. På fredag och lördag kan temperaturen gå över 30 grader på många platser runtom i länet.

Läs meddelandet på Länsstyrelsens hemsida.

Relaterade artiklar

Back to top button