-2.2 C
Norrköping
måndag, januari 18, 2021

Muterade coronaviruset upptäckt i Östergötland

Det muterade coronaviruset som spridits i Storbritannien har nu upptäckts i Östergötland, skriver regionen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Region Östergötland fick på onsdagseftermiddagen besked att Folkhälsomyndigheten vid analyser av prover upptäckt fyra fall av den variant av covid-19 som spridits i Storbritannien. Två av dessa handlar om personer som vistas i Östergötland och det är två av varandra oberoende personer som rest till Sverige från Storbritannien.

Personerna har kontaktats och isolerats och smittspårning har skett.

– Vi har räknat med att den här varianten av viruset skulle dyka upp även i Sverige och i vårt län. Vi hoppas att vi med de åtgärder som vidtagits har brutit smittkedjorna för dessa båda fall, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Den nya varianten av covid-19-viruset, kallad VOC202012/01, har funnits i Storbritannien sedan i september. Varianten tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter, men analyser av dess egenskaper pågår fortfarande.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien från den 12 december att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Läs mer om den nya varianten av coronaviruset på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Nu är det klart var vaccinationerna av allmänheten i Norrköpings kommun kommer att ske,...
Från och med idag, torsdagen den 7 januari, rekommenderas munskydd när då åker buss...
Den 27 december planeras Sveriges vaccinering mot covid-19 att dra igång. Sverige väntas få...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
mulet
-2.2 ° C
-2 °
-2.8 °
80 %
1kmh
90 %
mån
-2 °
tis
1 °
ons
3 °
tor
4 °
fre
1 °