CoronaNorrköpingNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Corona: Vaccinationsstart i länet den 27 december

Den 27 december planeras Sveriges vaccinering mot covid-19 att dra igång. Sverige väntas få 9.750 doser i den första leveransen och Region Östergötland kommer att få cirka 200 doser.

Vaccinet kommer att fördelas över hela länet och ges i den takt det kommer till regionen. Regionen och länets kommuner är väl rustade för att inleda vaccinationerna, skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Vi är förberedda och ser fram emot att få starta vaccinera med de första doserna vaccin, så snart de anländer och alla beslut finns på plats för att det ska ske patientsäkert, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun.

Så långt det är möjligt ska vaccineringen följa samma rutin som vid den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensa. Vaccinet erbjuds först till dem som har störst behov och sker enligt följande prioriteringsordning:

● Personer som bor på särskilda boenden för äldre

● Personer som har hemtjänst eller hemsjukvård

● Personal inom äldreomsorg som arbetar nära personer i punkterna ovan

● Personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst

● Övriga personer 70 år och äldre

● Övrig personal inom hälso- och sjukvård

● Övriga personer i riskgrupper

● Övrig befolkning 18-69 år

Region Östergötland väntas preliminärt få vaccinleveranser en gång i veckan och kunna vaccinera cirka 2.000 personer varje vecka till att börja med. Målet är att alla invånare från 18 år och uppåt ska erbjudas vaccin under det första halvåret 2021.

Vaccineringen mot covid-19 är kostnadsfri för individen och betalas av staten.

Relaterade artiklar

Back to top button