CoronaNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Regionen förbereder för vaccinationsstart vid nyår

Först ut är riskgrupper och hälso- och sjukvårdspersonal.

Region Östergötland förbereder för att kunna inleda vaccinationerna mot covid-19 direkt efter nyår. Först ut är riskgrupper och hälso- och sjukvårdspersonal, skriver regionen i ett pressmeddelande på fredagen.

De senaste veckorna har regionen intensifierat förberedelserna för en bred vaccination mot covid-19 i länet. Målet är att kunna ge alla möjlighet att vaccinera sig och att snabbt få ut de vaccindoser som levereras i enlighet med de nationella avtal som tecknats med vaccintillverkarna.

Politiskt beslut om att vaccinationen ska bli kostnadsfri för invånarna i Östergötland kommer att fattas under nästa vecka.

– Det är oerhört glädjande att arbetet med att ta fram vaccin mot covid-19 varit så framgångsrikt och att resultaten ser lovande ut. Vi har ärmarna uppkavlade och ser fram emot att inom kort kunna börja erbjuda östgötarna kostnadsfri vaccination, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

En vaccinsamordnare har utsetts och regional sjukvårdsledning i Region Östergötland håller ihop planeringen inför massvaccinationen. Arbetet fokuserar nu på logistik och bemanning. Hur vaccinationen kommer att gå till beror på hur stora doser vaccin som levereras och i vilken takt.

– Folkhälsomyndigheten har gjort prioriteringar för i vilken ordning vaccinet ska ges. Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller får vård och omsorg i hemmet samt personal i äldreomsorg kommer först. Vi planerar utifrån olika scenarion, där det mest sannolika är en kombination av riktad vaccination i särskilda boenden och vid vårdcentraler och en mer storskalig vaccination för den bredare allmänheten, säger Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledning.

Relaterade artiklar

Back to top button