CoronaNyheterStörningar & Samhällsnyheter

Corona: Gymnasieskolorna övergår till distansundervisning

Idag höll statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en digital pressträff.

Där meddelades att gymnasieskolorna stängs och övergår till distansundervisning från och med måndag den sjunde december och resten av terminen. Detta för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen.

– Jag utgår ifrån att ni gymnasieelever är kloka och förstår att det här är inget förlängt jullov, säger statsministern. Ingen ny chans att hänga på stan eller i köpcentrum. Det är inte fritt fram för fester med kompisar, även om det kan vara lockande. Ni går fortfarande i skolan och ska plugga.

Statsministern uppmanade också alla föräldrar att prata med sina barn om varför det är så viktigt att följa alla råd och rekommendationer.

Beslutet om stängningen gäller från 7 december fram till den 6 januari.

Norrköpings kommun kommer att följa beslutet. Alla kommunala gymnasieskolor övergår till distansundervisning på heltid från och med måndag 7 december till onsdag 6 januari 2021, skriver kommunen på hemsidan.

Förändringen gäller för alla program.

Folkhälsomyndigheten öppnade upp för undantag där undervisningen kan eller bör ske i skolan:

  • Introduktionsprogram och språkintroduktion ska ske i närundervisning, dvs på plats i skolan.
  • Gymnasiesärskolan ska ske i närundervisning.
  • Skolan för individuella bedömningar på elevnivå och kan erbjuda närundervisning till bland annat elever som har behov av särskilt stöd, elever med trångboddhet i hemmet samt elever med social oro och som har stort behov av att vara på plats i skolan.
  • Praktiska moment inom till exempel yrkesutbildningar kan genomföras på plats.
  • Prov och bedömningstillfällen kan vid behov genomföras på plats.

Elever och vårdnadshavare kommer att få information från Kommunen om vad som gäller kring distansundervisning, vad man som elev kan tänka på och vad som gäller kring skollunch.

Relaterade artiklar

Back to top button