CoronaNyheterÖstergötland

Skärpta allmänna råd för Östergötland förlängs

De skärpta allmänna råd som utfärdats för Östergötland förlängs till den 13 december.

Detta meddelade Region Östergötland på en pressträff under torsdagen. Syftet är att minska den snabba smittspridningen.

– Det är ett väntat och nödvändigt beslut med tanke på den rådande situationen. Pandemin ser ännu inte ut att avmattas, i vare sig Östergötland, övriga Sverige, Europa eller resten av världen. Fortsätter utvecklingen åt fel håll kommer det förutom ett stort mänskligt lidande att innebära en fortsatt stor belastning på samhället, säger regiondirektör Krister Björkegren.

Inom kort kommer ett också ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare att införas i Sverige. I Östergötland kommer förbudet även att gälla sittande publik med anvisade platser. Det enda undantaget är begravningar där gränsen sätts till 20 personer, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Sedan pandemin startade har totalt 8527 personer testats positivt för covid-19 i Östergötland. I skrivande stund vårdas 105 personer på länets sjukhus, varav nio inom intensivvården. I länet har 277 personer med bekräftad covid-19 avlidit

Relaterade artiklar

Back to top button