CoronaNotiserÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Corona: Driftstörning ger längre väntetider på provsvar

Region Östergötland har problem med en av de maskiner som används för att analysera covid-19-prover, meddelar regionen på onsdagen. Detta innebär att väntetiden för provsvar kan bli längre de närmaste dagarna.

Under dom senaste veckorna har trycket på provtagning för covid-19 ökat kraftigt i länet. De senaste veckorna har analyskapaciteten varit ungefär 5.000 prover i veckan, men efterfrågan är större.

– Vi beklagar detta och arbetar för att problemet ska lösas så att vi åter kommer upp i full kapacitet på vårt labb, säger Rickard Lundin, som representerar särskild sjukvårdsledning på regional nivå.

Vänta två dygn
Den som har symtom uppmanas att avvakta i två dygn för att se hur symtomen utvecklar sig innan man bokar tid för provtagning.

– Det allra viktigaste rådet till den som har symtom är att stanna hemma och undvika kontakt med andra än dem man delar hushåll med tills man är symtomfri och i ytterligare två dygn, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg.

Relaterade artiklar

Back to top button