11.9 C
Norrköping
torsdag, oktober 22, 2020

Kommunens boenden öppnar för besök av anhöriga

-

Från och med den första oktober kan anhöriga till personer som bor på äldreboende, grupp- eller serviceboende i Norrköpings kommun besöka sina närstående igen, skriver kommunen i ett pressmeddelande på fredagen. Information har skickats ut till närmast anhöriga för att de ska kunna vara förberedda på vad som gäller inför besöken.

– Det är oerhört glädjande för alla som drabbats av besöksförbudet att vi äntligen kan öppna upp kommunens boenden igen, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör. Samtidigt är det av stor vikt att vi klarar av att göra det på ett säkert sätt. Just nu är vi i en fas med låg smittspridning, men läget kan snabbt förändras. Här har individen ett stort ansvar – det får inte finnas minsta risk att man bär med sig smitta in på ett boende, även om det betyder att man kanske tyvärr får skjuta på sitt besök en tid.

Informationen som skickas ut till anhöriga är tänkt att underlätta inför besöken och skapa trygghet i vad som gäller. Det handlar om allt ifrån handhygien och vikten av att vara frisk till hur många besökare man kan vara och var besöken ska ske. Ett besök ska i första hand ske i den boendes lägenhet.

Information om besöken finns också att läsa på kommunens hemsida och på affischer på boendena.

Viktigt att följa regler och rekommendationer

I delar av Sverige finns tecken på ökad smittspridning vilket skapat frågor huruvida det är lägligt att öppna boenden för besök. Folkhälsomyndigheten har meddelat att de följer situationen noggrant och deras bedömning är att det går att ha besökare på äldreboenden om det sker utifrån de råd och regler som kommer från myndigheterna.

Norrköpings kommun följer hela tiden utvecklingen av coronapandemin och de nationella riktlinjer som råder. Det är viktigt att känna till att man som besökare därför kan komma att få ny information inför eller under sitt besök.

Klicka här för mer information om vad som gäller under besöken.

Händer det något där du är? Tipsa oss!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Länsstyrelsen i Östergötland får nu i uppdrag av regeringen att samordna och handlägga det...
Under gårdagen fick polisen samtal från en äldre kvinna i Norrköping som hade blivit...
Sedan den 13 mars har Norrköpings kommun arbetat i stabsläge. Detta på grund av...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
molnigt
11.9 ° C
12 °
11.7 °
93 %
8.2kmh
75 %
tor
13 °
fre
10 °
lör
11 °
sön
13 °
mån
13 °