6 C
Norrköping
måndag, oktober 19, 2020

Giftinformationscentralen varnar för Dragon’s Breath

-

Giftinformationscentralen varnar för ett farligt fenomen som nu verkar ha hittat till Sverige. Det handlar om Dragon’s Breath – majsbollar, eller annat poröst livsmedel beroende på land, som fyllts med flytande kväve i syfte att kunna puffa ut kvävgas vid ätandet.

Den senaste tiden har det kommit in fall där det har varit risk för allvarliga konsekvenser efter intag av Dragon’s Breath, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Det är i första hand ungdomar i tidiga tonåren som köper majsbollar fyllda med flytande kväve och konsekvenserna kan bli mycket allvarliga, exempelvis sprucken magsäck och medvetslöshet.

– Vi vill varna framförallt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tik-Tok, men det har också förekommit på Instagram. Att stoppa dessa bollar i munnen kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Frostskador, sprucken magsäck och medvetslöshet

Dragon’s Breath kan vara livshotande eftersom flytande kväve snabbt omvandlas till gas och expanderar inne i kroppen vilket bland annat kan leda till att magsäcken spricker. Om man andas in en större mängd av gasen kan man drabbas av syrebrist och bli medvetslös. Man kan också få frostskador i mun och svalg, i andningsvägar och i mag/tarm-kanal. Det finns även risk både för att man sväljer bollar med kvarvarande icke förångat kväve och att man dricker det flytande kväve som ofta finns på botten av den plastmugg som bollarna säljs i.

Dragon’s Breath började troligtvis i Asien och har sedan spridit sig över världen. Fenomenet var som störst i USA sommaren 2018 varvid USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet förbjöd företeelsen.

Sedan en tid tillbaka förekommer detta i Sverige och Giftinformationscentralen har blivit kontaktade av sjukvården efter fall där risk förelegat för allvarliga konsekvenser.

Kolla in klippet nedan från amerikanska Inside Edition för att få mer förståelse vad det handlar om.

Händer det något där du är? Tipsa oss!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Det var i tisdags som ett par i 75-årsåldern bosatta i Norsholm utanför Norrköping...
Uppblåsbara flytvästar från Plastimo återkallas för åtgärd, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.  Gaspatronen kan gänga...
Mörkret lägrar sig över Östergötland och för närvarande pågår älgjakten i länet. Det är...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
mulet
6 ° C
6.1 °
6 °
56 %
5.1kmh
89 %
mån
4 °
tis
7 °
ons
13 °
tor
13 °
fre
10 °