NorrköpingNyheterÖstergötland

Blött på krogen när hyresgäster duschar

I tidskriften Hem och Hyra berättas det om ett märkligt ärende där en hel krog blev genomblöt när hyresgästen ovan duschade. När fastighetsskötaren skulle stoppa läckan nekades denne tillträde till lägenheten.

Hyreshuset med restaurangen ligger i Norrköpings kommun och i slutet av januari i år upptäcktes en vattenskada i en av lägenheterna. När fastighetsskötaren kom dit ville paret som hyr lägenheten inte släppa in honom.

– Det droppade vatten från lägenheten rakt ner i restaurangen. Man försökte stoppa det på olika sätt men för att reparera skadan måste man in i lägenheten, säger Ewonne Käkelä, jurist på Fastighetsägarna som företräder hyresvärden, till Hem och Hyra. 

Man försökte under tre veckors tid att få tillträde till parets lägenhet, men det var blankt nej till denna begäran. Först efter hot om uppsägning fick man komma in i bostaden.

Motstånd
Enligt hyresvärden måste badrummet totalrenoveras, men även det har visat sig möta mycket motstånd.

– Det har varit riktigt hopplöst. Man har gjort upp om datum fyra gånger men när reparatörerna har stått utanför så har de inte blivit insläppta, förklarar Ewonne Käkelä.

För restaurangen har vattenskadan orsakat många bekymmer. Enligt krögaren har det runnit ned vatten i matsalen vid fem-sex tillfällen. En gång träffades matgäster av regnet från innertaket och även inredning har skadats. Vid ett tillfälle uppmättes hela 12 liter vatten på golvet på den drabbade restaurangen.

Flytthjälp
Paret har erbjudits erbjudits flytthjälp och olika evakueringsbostäder under tiden badrummet skulle renoveras. Men de har nekat flytt och säger sig vara missnöjda med hyresvärden.

– De bara struntar i oss och har försökt att tvinga sig in i lägenheten. Den här vattenskadan fanns redan när vi flyttade in och den är inte akut. De boendealternativ som de erbjudit har varit helt oacceptabla, säger kvinnan som bor i lägenheten, till Hem och Hyra.

Uppsagda
I april sade hyresvärden slutligen upp paret från lägenheten. Dock tog ärendet en oväntad vändning när uppsägningen prövades i hyresnämnden i augusti som gav paret en chans till. I nämnden accepterade hyresgästerna renoveringen och en evakuering under hösten. Ett nytt datum spikades och om paret fortsätter att vägra kan de bli av med kontraktet.

Läs mer om fallet i tidningen Hem & Hyra.

Via
Hem & Hyra

Relaterade artiklar

Back to top button