LinköpingNyheterÖstergötland

Daniel Nyqvist blev dubbelmördare av en tillfällighet

Daniel Nyqvist hade länge mått dåligt och haft tvångstankar om att mörda. Det ska ha varit anledning till att han den 19 oktober 2004 knivhögg en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på Åsgatan i Linköping. Detta berättade åklagaren Britt-Louise Viklund under dagens pressträff med anledning av att hon nu väckt åtal för mord i två fall mot Daniel Nyqvist. 

De båda offren som kom i vägen för Daniel Nyqvists butterflykniv var inte på något sätt måltavla för honom utan de var helt slumpvisa offer, berättar Britt-Louise Viklund på den välbesökta pressträffen.

– Han hade under en tid mått väldigt dåligt och sedan en tid hade han en bild i huvudet som gick ut på att han var tvungen att döda två personer. Han vaknande upp på morgonen den 19 oktober 2004 och det stod då klart för honom att det var idag det skulle ske.

– När föräldrarna hade gått till sina arbeten gick han upp och tog bussen in till stan från det lilla villasamhälle som han och hans föräldrar då var bosatta i. Han gick av bussen vid Köpmannagränd i centrala Linköping och gick sedan uppåt på Drottninggatan i sin jakt på lämpliga offer.

Enligt Britt-Louise Viklund kan ha inte riktigt redogöra exakt för hur och varför han hamnade på Åsgatan. Dock ska han enligt Jan Staaf, som i alla år lett utredningen av dubbelmordet, ha gått på en skola inte långt därifrån vilket kan vara en förklaring.

Lätt offer

På Åsgatan ser han den åttaårige pojken Mohamad Ammouri och ger sig på att knivhugga honom bakifrån väldigt aggressivt och med många hugg. Dessa ska ha träffat pojken i huvudet, halsen, högra armen och på kroppen. Att han gav sig på ett barn ska ha varit för att velat ha “ett lätt offer”. Anna-Lena Svensson hade precis lämnat sitt hem och sett lite av händelseförloppet och velat hjälpa pojken men blev istället även hon knivhuggen i huvudet, halsen och på kroppen, vilket framgår av åtalet.

– Han flydde sedan ner mot centrum men först så gick han in på McDonalds på Storgatan för att tvätta av sig blod från pojken. Han ska även själv fått en mindre sårskada på handen efter som den kniv han använt som mordvapen var både “dålig” och “slö” vilket även polisens tekniker påtalat, berättar Britt Louise Viklund vidare.

Tog bussen hem

Därefter satte han sig på busshållplatsen och väntade på en buss hem.

– Han har uppgett att han efter att han utfört morden känt sig lugnare och delvis befriad samt att han inte fick bilder om att döda människor längre, avslutar Britt Louise Viklund.

Daniel Nyqvist har inte sedan han begick de båda morden berättat för någon av som hände på Åsgatan den 19 oktober 2004.

Skolkamrat med dubbelmördaren berättar – ”har alltid trott det var han”

Via
Lkpg.News

Relaterade artiklar

Back to top button