NyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Eldningsförbud i hela Östergötland

Från och med klockan 16 idag råder eldningsförbud i hela Östergötland, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande på måndagen.

Flera kommuner har redan infört eldningsförbud, men på grund av den stora brandrisken har Länsstyrelsen i Östergötland nu fattat beslut om eldningsförbud i resterande kommuner i länet. Det vill säga Linköping, Motala, Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Finspång, Boxholm och Ydre kommuner. Beslutet har fattats i samråd med länets kommuner, räddningstjänster och Polismyndigheten.

Förbudet gäller från och med klockan 16 den 17 augusti och gäller tills vidare.

Eldningsförbudet innebär att:

Det är förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, det vill säga ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande. Detta gäller i skog och mark eller då det finns risk att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Det är dock fortfarande tillåtet att:

  • grilla och laga mat vid fasta grillplatser som är byggda speciellt för grillning och som är avgränsade med exempelvis betongrör eller sten. Runt platsen ska det finnas en bred markyta med grus eller annat brandsäkert material så att elden inte kan sprida sig.
  • grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen måste dock vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Tänk på att ha tillgång till vatten att släcka med om det skulle börja brinna.
  • för restauranger och liknande verksamhet grilla och laga mat på eget verksamhetsområde. Grillen måste dock vara utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark.

Skogsbrandflyget övervakar regelbundet länets skogar och marker för att tidigt kunna upptäcka bränder. Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela position för branden.

Nytt eldningsförbud i Norrköping

Nytt eldningsförbud i Norrköping

Relaterade artiklar

Back to top button