0.9 C
Norrköping
torsdag, mars 4, 2021

Eldningsförbud i hela Östergötland

Från och med klockan 16 idag råder eldningsförbud i hela Östergötland, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande på måndagen. Flera kommuner har redan infört eldningsförbud, men på grund av den stora brandrisken har Länsstyrelsen i Östergötland nu fattat beslut om eldningsförbud i resterande kommuner i länet. Det vill säga Linköping, Motala, Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Finspång, Boxholm och Ydre kommuner. Beslutet har fattats i samråd med länets kommuner, räddningstjänster och Polismyndigheten. Förbudet gäller från och med klockan 16 den 17 augusti och gäller tills vidare. Eldningsförbudet innebär att: Det är förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, det vill säga ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande. Detta gäller i skog och mark eller då det finns risk att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter. Det är dock fortfarande tillåtet att:
  • grilla och laga mat vid fasta grillplatser som är byggda speciellt för grillning och som är avgränsade med exempelvis betongrör eller sten. Runt platsen ska det finnas en bred markyta med grus eller annat brandsäkert material så att elden inte kan sprida sig.
  • grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen måste dock vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Tänk på att ha tillgång till vatten att släcka med om det skulle börja brinna.
  • för restauranger och liknande verksamhet grilla och laga mat på eget verksamhetsområde. Grillen måste dock vara utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark.
Skogsbrandflyget övervakar regelbundet länets skogar och marker för att tidigt kunna upptäcka bränder. Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela position för branden.
Skärpt eldningsförbud i hela länet
Nytt eldningsförbud i Norrköping

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Idag upphävdes det lokala eldningsförbudet som rådit i Norrköpings kommun sedan den 12 augusti. Mot...
Idag beslutade Länsstyrelsen att upphäva eldningsförbudet i Östergötlands län. I Norrköping och flera andra...
På grund av den höga brandrisken i länet så har Länsstyrelsen beslutat om att...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
lätt snöfall
0.9 ° C
1 °
0.6 °
64 %
3.6kmh
90 %
tor
4 °
fre
3 °
lör
4 °
sön
2 °
mån
1 °