CoronaNyheterStörningar & Samhällsnyheter

Birka Cruises slutar kryssa för gott

Efter att ha kryssat på Östersjön under 49 år kastar Birka Cruises in handduken för gott.

Anledningen är de ekonomiska konsekvenserna i spåren av Covid-19 som har slagit hårt mot hela kryssningsbranschen. Sedan mitten av mars har rederiet tagit en paus i kryssningsverksamheten och planen har varit att kunna återuppta verksamheten så snart som möjligt, men efter den senaste utvärderingen av nuläget och framtiden avser man nu istället att lägga ner verksamheten, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

–  De ekonomiska konsekvenserna i Covid-19 pandemins spår har slagit hårt mot hela rederinäringen och dragit undan benen för att driva vår renodlade kryssningsverksamhet vidare med rimlig lönsamhet. Omvärlden präglas av stor osäkerhet kring resande i allmänhet och kryssningsresande i synnerhet. Marginalerna är små och möjligheten att inom överskådlig tid svänga den negativa trenden bedöms av Birka Cruises styrelse som osannolik säger Birka Cruises VD Tomas Karlsson.

Totalt berörs 509 medarbetare, 43 vid Birka Cruises huvudkontor i Stockholm och 466 ombordanställda inom Rederi Eckerö Sverige AB. Personalen är sedan tidigare varslad om uppsägning på grund av arbetsbrist och har under fredagen informerats om den planerade avvecklingen.

–  Det är mycket tråkigt att konstatera att ett välrenommerat bolag som Birka Cruises fallit offer för Covid-19 pandemin, men det mest ledsamma idag är ändå att behöva meddela vår engagerade och duktiga personal som genom åren gjort allt de kan för att utveckla produkten och ta hand om våra gäster på bästa sätt, avslutar VD Tomas Karlsson.

Den som har en bokad resa kommer automatiskt att få full återbetalning. Återbetalningen sker i tur och ordning utifrån avresedatum, skriver rederiet på sin hemsida.

Mer information finns på Birka Cruises hemsida.

Relaterade artiklar

Back to top button