4 C
Norrköping
torsdag, maj 6, 2021

Daniel Nyqvist häktad för dubbelmord

Strax efter lunchtid på onsdagen häktades 37-årige Daniel Nyqvist för det 16 år gamla dubbelmordet på en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna den 19 oktober 2004. Nyqvist erkänner brott och har även inkommit med en förklaring.Häktningsförhandlingarna skedde bakom stängda dörrar men man hann ändå få en skymt av honom då han trädde in i säkerhetssalen på Tingsrätten iklädd grå, säckiga träningsbyxor och med en svart jacka över huvudet. Kammaråklagare Britt Louise Viklund begär sedan Daniel Nyqvist häktad på sannolika skäl för dubbelmord och sedan begär hon, av förundersöknings tekniska skäl, stängda dörrar.LättadNär sedan press och media åter får tillträde till säkerhetssalen har Daniel Nyqvist tagit av jackan och man ser nu en blek, tunnhårig och aningen frånvarande man i yngre medelåldern sitta på sin plats i säkerhetssalen.– Min klient känner sig lättad över att ha erkänt. Det är nog det enda jag kan säga i nuläget, sade Nyqvists försvars advokat Johan Ritzer till Lkpg.News innan själva förhandlingen skulle börja.Åtal om fyra veckorTingsrätten beslutade att Daniel Nyqvist ska vara häktad fram tills åtal ska väckas, senast den 8 juli klockan 11.00. En tid som Britt Louise Viklund inte kommer att räcka då det ännu återstår mycket arbete. Det räcker inte med att man erkänner ett brott utan det ska även hålla inför Tingsrätten. Straffet för mord är som lägst två års fängelse och man beslutade även att Nyqvist ska genomgå en liten sinnesundersökning, vilket, i princip, är standard vid den här typen av brott.PressträffEfterförhandlingarna hölls en presskonferens där Jan Staaf, Polismyndigheten, utredningssektionen i polisområde Östergötland, Henry Jansén, Polismyndigheten, grova brott i polisområde Östergötland, Ricky Ansell, Polismyndigheten, nationellt forensiskt centrum och Britt-Louise Viklund, förundersökningsledare Åklagarmyndigheten medverkade.Jan Staaf inledde och började med att säga hur viktigt det har varit för Linköping och Linköpingsborna trygghet att denna tragiska händelse äntligen klaras upp. Han redogjorde för hur arbetet bedrivits och hur man från början trodde att man snart skulle klara upp dubbelmordet men att det tog betydligt längre tid än man först trott.Flugit under radarnHenry Jansén berättade om det omfattande arbete man lagt ner med 7 000 förhör, 13 000 tips och 40 000 olika dokument. Han slog även fast att den nu häktade mannen inte förkom i utredningen innan den 13 januari i år. Han förekommer inte heller i något brottsregister.Hur har då hunnit “flyga under radarn” så pass länge?– Han har kommit med en förklaring på det och även berättat om hur morden gått till och varför men det kan vi inte berätta i nuläget, betonar både Britt Louise Viklund, Jan Staaf och Henry Jansén.
37-årig man anhållen för 16 år gammalt dubbelmord i Linköping – har erkänt för advokat
Skolkamrat med dubbelmördaren berättar – “har alltid trott det var han”

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Sent på söndagskvällen larmades räddningstjänst, ambulans och polis om en brand på Tellbovägen i...
Just nu pågår inspelningar av Netflix nya svenska originalserie ”Den osannolika mördaren”.Serien är baserad...
Under fredagen hölls häktningsförhandlingar mot den kvinna som sedan i tisdags suttit anhållen misstänkt...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
mulet
4 ° C
4 °
3.9 °
87 %
4.6kmh
90 %
tor
5 °
fre
9 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
23 °