NyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Hög brandrisk i skog och mark – MSB förstärker helikopterberedskapen

Det är just nu hög brandrisk i stora delar av södra Sverige och främst i Östra Götaland.Brandriskprognoserna visar att det råder stor risk för skogsbränder och gräsbränder i hela Götaland och stora delar av Svealand. MSB har redan två helikoptrar i beredskap som utgår från Västerås. Nu förstärks beredskapen för släckning av gräs- och skogsbränder med ytterligare två helikoptrar som baseras i Jönköping.– Det är många som vistas ute i skog och mark just nu. Dels på grund av det fina vädret och dels på grund av coronapandemin och den sociala distanseringen, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.
Sedan mitten av april övervakar skogsbrandflyget länets skogar för att tidigt kunna upptäcka eventuella bränder.
MSB uppmanar alla att vara försiktiga och att grilla på säkra och tillåtna platser, gärna i hemmamiljö där det finns tillgång till vatten att släcka med. Det är också viktigt att grilla på säkra platser som grusplan eller annat obrännbart material.
Sverige får två brandbekämpningsflygplan

Relaterade artiklar

Back to top button