1.3 C
Norrköping
tisdag, mars 2, 2021

Se upp för falska sedlar när du handlar

Det är falska sedlar i omlopp i Östergötland. Polisen skriver på sin hemsida att de har tagit emot fyra anmälningar i länet och detta bara sedan nyår.

Vid två av tillfällena, som inträffade under januari i Norrköping respektive Linköping, har två olika målsäganden annonserat ut mobiltelefoner till försäljning på en säljsajt på internet. En köpare har dykt upp och betalat 7000 respektive 6000 kronor kontant. Sedlarna har senare visat sig vara falska.

I två andra anmälningar den här månaden, som gjorts i Linköping och Finspång, har man försökt betala mat- och tobaksvaror med falska sedlar – vilket har upptäckts av kassapersonalen. Under november och december 2019 inkom ytterligare fyra anmälningar i Östergötland för liknande brott.

Att betala med falska sedlar är ett bedrägeribrott som formellt heter olovlig befattning med falska pengar och kan ge ett fängelsestraff i upp till två år.

Antalet förfalskade sedlar ökar, under 2015 undersöktes cirka 300 falska sedlar på Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, i Linköping. Samma siffra för första åtta månaderna under 2019 var 700. Vanligast förekommande är förfalskade femhundrakronorssedlar.

Som privatperson kan det vara läge att vara vaksam på eventuellt förfalskade sedlar, särskilt om man säljer begagnade varor mot kontant betalning.

Vill man kontrollera äktheten hos en sedel gör man det enklast genom att titta på säkerhetsdetaljerna. På sedlar av högre valörer finns två enkla detaljer att kontrollera i det så kallade ”säkerhetsbandet” som man hittar till vänster om porträttet på sedelns framsida.

Riksbankens hemsida kan du läsa mer om falska sedlar och hur du upptäcker dem.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

Polis larmades, under natten till onsdag, om ett bedrägeriförsök som hade drabbat en kvinna...
De senaste dagarnas töväder har gjort isarna i länet mer förrädiska. Mildare väder i...
Polis larmades, under onsdagskvällen, till Exportgatan i Norrköping med anledning av att allmänheten uppmärksammat...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
klar himmel
1.3 ° C
2 °
1 °
86 %
3.6kmh
2 %
tis
11 °
ons
5 °
tor
3 °
fre
2 °
lör
5 °