6.8 C
Norrköping
söndag, februari 28, 2021

Östergötland får nationellt uppdrag och 20 miljoner

Nu står det klart att regeringen ger Länsstyrelsen Östergötland ett fortsatt nationellt uppdrag inom hedersrelaterat våld och förtryck. Dessutom skickar regeringen med 20 miljoner under 2020 för att bidra till att stärka statliga och kommunala verksamheters förmåga att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap samt könsstympning av kvinnor och flickor. I slutet av 2019 beslutade regeringen om ett flertal satsningar för att motverka mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat I slutet av 2019 beslutade regeringen om ett flertal satsningar för att motverka mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Totalt rör det sig om satsningar på drygt 300 miljoner kronor under 2020. Utvecklat ett nationellt kompetensteam Länsstyrelsen Östergötland har sedan 2005 haft nationella uppdrag kring hedersrelaterat våld och förtryck. Under åren har bland annat ett nationellt kompetensteam byggts upp och en nationell stödtelefon för myndigheter, organisationer och yrkesverksamma inrättats. ─ Det innebär att vi kan fortsätta ett mycket viktigt arbete. Statistiken visar tydligt att samtalen till vår stödtelefon har ökat år för år, vilket indikerar att behovet av stöd är fortsatt stort, säger Negin Amirekhtiar, sakkunnig vid det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Östergötland ansvarar för nationella stödtelefonen En majoritet av samtalen till stödtelefonen kommer från socialtjänst och skola. Ofta framkommer det att det finns osäkerhet och brist på rutiner inom skolan när det gäller barn som far illa eller riskerar att fara illa. Brist på samverkan mellan kommunens verksamheter är en annan återkommande frågeställning. ─ Vi kan alla ta ansvar för barn och unga som far illa. Myndigheter har dock en skyldighet att agera när barn och unga är utsatta för olika former av övergrepp. Därför är det viktigt att både statliga och kommunala verksamheter stärker sin förmåga att agera i dessa frågor, helst innan läget har blivit akut, säger Negin Amirekhtiar.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

På söndagen gav sig två fiskare ut på Bråviken nära Getå utanför Norrköping för...
Polis larmades, under lördagskvällen till en adress i Ektorp, Norrköping, med anledning av ett...
Polis larmades, klokckan 04.16 till ett företag i centrala Norrköping med anledning av ett...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
växlande molnighet
6.8 ° C
8 °
6 °
75 %
1.5kmh
47 %
sön
5 °
mån
7 °
tis
11 °
ons
5 °
tor
2 °