-0.4 C
Norrköping
fredag, maj 7, 2021

Stulen Carl Larsson-målning till försäljning

Det var i slutet av 80-talet som Carl Larssons akvarell Karin skalar äpplen oförklarligt försvann från Norrköpings Konstmuseum.Målningen skänktes till museet av Pehr Swartz 1920. 2011 dök den plötsligt upp igen när en privat samlare ville sälja den hos Bukowskis. Den gången blev det ingen försäljning. Nu vill danska auktionshuset Bruun Rasmussen sälja tavlan på auktion, skriver Norrköpings kommun i ett pressutskick.– Vi ser oss fortfarande som moraliskt rättmätiga ägare till målningen även om brottet är preskriberat och vi hoppas att vi får tillbaka den någon gång i framtiden, säger Helena Persson, chef för Norrköpings Konstmuseum.Carl Larsson målade tavlan Karin skalar äpplen 1904 och Pehr Swartz, affärsman i Norrköping och Konstmuseets store donator, köpte tavlan efter att den ställts ut på Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906. Tavlan skänktes till Norrköpings Konstmuseum av honom 1920.Under oklara omständigheter försvann den från Konstmuseet i slutet av 1980-talet. 2011 kontaktade auktionsfirman Bukowskis museet då en privatperson önskade sälja målningen. Enligt polisens utredning har säljaren handlat i god tro och brottet är preskriberat.
Foto: Skärmdump
Nu är tavlan återigen till försäljning. Det är det danska auktionshuset Bruun Rasmussen som säljer tavlan under titel Karin at the table tisdagen den 26 november klockan 16. Martin Sundberg, intendent på Norrköpings Konstmuseum, upptäckte det via ett nyhetsbrev från Barnebys om auktionen. Utgångspris är motsvarande drygt 700 000 svenska kronor. Auktionshuset anger inte verkets historik och proveniens, vilket annars är brukligt.– Jag har varit i kontakt med auktionshuset och informerat dem om tavlans korrekta titel och historik. De förstår att vi har moralisk rätt till tavlan men hävdar sin juridiska rätt att sälja den eftersom brottet är preskriberat och tavlan köpts i god tro. Ur konstmuseets synvinkel är det dock svårt att förstå att de kan tänka sig att sälja ett stulet verk, säger Martin Sundberg, intendent på Norrköpings Konstmuseum i pressmeddelandet.Konstmuseet har inte ekonomisk möjlighet att köpa tillbaka tavlan. Redan 2011 fattade Norrköpings kommun beslut om att inte delta i budgivningen och köpa tillbaka tavlan till marknadspris. Kommunstyrelsen skriver i sitt beslut att kommunen fortfarande är moralisk ägare till konstverket och inte kommer att avskriva sig äganderätten. Däremot kan kommunen köpa tavlan av säljaren till ett symboliskt pris.– Vi har haft en dialog med säljaren men erbjudandet har varit alldeles för högt så vi har tyvärr behövt tacka nej, säger Helena Persson. Konstverket är en viktig byggsten i vår samling och vi hoppas fortfarande på att få tillbaka denna Carl Larsson-målning.Uppdatering Efter att Norrköpings konstmuseum uppmärksammat auktionshuset på situationen har försäljningen dragits tillbaka, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

På tisdagskvällen larmades polisen till S:t Persgatan i Norrköping.En person som skulle sälja en...
Vid 17.30-tiden fick polisen samtal om bostadsinbrott i Ljura i Norrköping.Tjuven hade brutit upp...
Strax efter midnatt gick inbrottslarmet i Icabutiken i Eneby centrum i Norrköping.Polisen fick larmet...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
lätt molnighet
-0.4 ° C
0 °
-1 °
93 %
0.5kmh
20 %
fre
9 °
lör
13 °
sön
13 °
mån
24 °
tis
17 °