NotiserÖstergötland

Polisen varnar för bedrägerier mot äldre

Sedan den andra augusti har polisen i region Öst tagit emot flera anmälningar om brott mot äldre personer.De första anmälningarna gjordes i Jönköping och på orter i de norra delarna av Jönköpings län. Under onsdagen uppdagades att äldre personer i Mjölby och Vadstena utsatts för brott, skriver polisen på sin hemsida. Det finns stor risk för att brottsligheten flyttar vidare till andra kommuner i länet.Tillvägagångssättet är att en person ringer upp offret och utger sig vara från banken. Personen meddelar att man upptäckt att någon försökt ta pengar från den äldres konto och att man kommer att göra ett hembesök för att hämta bankkortet för att säkerställa detta. Samtidigt eller i nära anslutning till samtalet har en person knackat på och utgett sig för att vara från banken.I vissa fall har gärningsmännen lyckats lura till sig kortet och kunnat göra uttag. I några fall har smycken och kontanter stulits.I flera av de anmälda fallen beskrivs personen som knackat på hos de äldre som en man mellan 20 och 40 år med smal kroppsbyggnad. Mannen ska ha varit klädd i kostym och haft ojämna tänder med mörk fyllning. Mannen ska också ha pratat svenska utan brytning.Polisen vill nu uppmärksamma äldre personer och deras anhöriga på att den här typen av brott förekommer i området just nu för att undvika att fler drabbas av detta. Alla som drabbats av denna typ av stölder, bedrägerier eller bedrägeriförsök uppmanas att omgående anmäla detta.Polisen vill ha allmänhetens hjälp att stoppa dessa brott.Skydda dig mot falska telefonsamtal
  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Källa: Polisen

Relaterade artiklar

Back to top button