NotiserÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Polisen varnar för bedrägerisamtal

I veckan har polisen i Östergötland upprättat två anmälningar om grovt bedrägeri efter att anmälarna blivit uppringda av någon som utgett sig ringa från polisen. När samtalen kom stod det ”010-114 14 00” på displayen, vilket är vilseledande likt polisens telefonnummer 114 14.Mannen som ringde sa att polisen kontrollerade lån och låneinstitut med anledning av att det hade kommit flera låneförfrågningar i målsägarens namn. Han erbjöd sig sedan att koppla samtalet till bankens säkerhetsavdelning. Där uppmanade en röst med en annan dialekt den drabbade att logga in på sin bank via bank-id för att kunna spärra dennes bankkort och konton. I samband med detta försvann en större summa pengar från målsägarens konto, skriver polisen på sin hemsida.Polisen varnar för bankbedrägeri via telefon Polisen i Östergötland vill varna allmänheten för bankbedrägeri via telefon, så kallad ”vishing”. Polisens uppmaning är att avsluta samtalet och lägga på luren. Lämna aldrig ut koder eller bankuppgifter till en okänd person över telefon. Polisanmäl alla bedrägerier och försök till bedrägerier.Varken polisen eller banker ringer och ber folk om koder eller uppmanar någon att logga in på sitt bankkonto.

Relaterade artiklar

Back to top button