MotalaNyheterÖstergötland

Motala: Sjöräddningsuppdrag på Vättern

Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala fick rycka ut på två uppdrag på Vättern under söndagen.

Vid lunchtid inkom larm från Sjöfartsverkets Sjöräddningscentral om en åtta meters segelbåt med två personer ombord som fått motorproblem. Rescue Skeppskär Motalahamn med tre besättningsmän kastade loss och gick mot ön Fjuk där båten enligt de första uppgifterna skulle befinna sig. Väl framme hittas ingen segelbåt och inga signaler gick fram på larmarens telefon. Efter att ha mött en dykbåt som heller inte sett något så larmas även RIB Rescue 930 för att förstärka med två besättningsmän.

Segelbåten med problem får kontakt med Sjöräddningscentralen via annan telefon och meddelar att de drivit i cirka sex knop och nu befinner sig i höjd med Medevi och norra spetsen på Röknen. RIB Rescue 930 styr mot platsen och hittar snart segelbåten. De har lyckats få igång motorn, men den går inte bra. Rescue Skeppskär eskorterade segelbåten till Askersund och de ombordvarande visade stor tacksamhet för hjälpen.

Vid klockan 18.25, när enheterna var på väg hem från Askersund efter sjöräddningslarmet, och passerade passagen vid Stjärnsund så påträffade man en medlem som vinkade på uppmärksamhet. De hade just fått en ankartamp i propellern. Rescue Skeppskär satte i två ytbärgare och hjälpte dem att få loss tampen så de kunde fortsätta sin färd. Redan klockan 18.37 kunde Rescue Skeppskär och dess tre frivilliga sjöräddare styra mot sin hemmahamn.

Relaterade artiklar

Back to top button