NyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Akut blodbrist i länet

Det råder akut blodbrist i Östergötland. Den mest akuta bristen är O positivt och A positivt blod, men även O och A negativt blod ligger på oroande låga nivåer.

På grund av den ökade smittspridningen av covid-19, influensa och förkylningar så tvingas måna blodgivare att avstå sina blodgivningar. Samtidigt rullas tredje dosen av vaccin mot covid-19 ut och försvårar situationen då blodgivare behöver vänta med att ge blod efter vaccinering, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Vi behöver de östgötska blodgivarna! Då situationen är lika ansträngd på flera blodverksamheter runt om i landet är det svårt för oss att få blodkomponenter från andra regioner. säger Birgitta Clinchy, verksamhetschef på Klinisk immunologi och transfusionsmedicin.

Friska blodgivare uppmanas hjälpa till.

Läs mer på GeBlod.nu

Relaterade artiklar

Back to top button