KulturNorrköpingÖstergötland

The Liberators till Norrköping

The Liberators må låta som ett sunkigt skaband från Västerås. Så är dock inte fallet, utan det är vad podd- och Youtubeprofilerna Aron Flam och Henrik Jönsson kallar sig när de ger sig ut på gemensam bokturné landet runt. Onsdagen den tredje november kommer duon till Norrköping.

Aron Flam kommer att berätta om processen mot honom och hans bok ”Det här är en svensk tiger” och vad som hände när han blev ställd inför rätta. En process han vann i samtliga instanser. Henrik Jönsson å sin sida pratar om sin nya bok ”Frihetligt självförsvar”, sin pod och den mycket populära Youtubkanalen där han varje lördag klockan 08.00 lägger upp en ny video där han förklarar olika skeenden i svensk politik först och främst. Kanalen har nära 100 000 prenumeranter.

Både Aron och Henrik är fristående debattörer och får därmed vara sig presstöd eller andra bidrag utan lever helt på olika donationer.

– Jag blir ofta kallad högerspöke och till och med nazist, det senare är lite konstigt med tanke på mitt judiska påbrå. Men ska jag bekänna politisk färg så är jag klassiskt liberal och Sverige ska väl föreställa ett liberalt land även om jag aldrig som är född 1978 fått uppleva det.

Aron syftar här på grundlagsändringen 1974 och borttagandet av tjänstemannaansvaret två år senare.

Från början är Aron standupkomiker och när vi pratar kryper det fram att han längtar tillbaka till scenen. Men det lär nog dröja.

– När jag började bli obekväm var det många som drog öronen åt sig och jag blev mer eller mindre utfryst. Men vem vet, kanske börjar jag med standup igen.

Istället har under lång tid drivit podden ”Dekonstruktiv kritik” – en pod som gästas av personer med starka åsikter och som ibland ses som obekväma de också. Hos Aron får de prata till punkt. Genom åren han bjudit in både meningsfränder och dem han absolut inte håller med. Allt i yttrandefrihetens namn.

– Jag tror verkligen på att alla ska få säga sin mening och åsikt. Vill NMR demonstrera så låt dem göra det, det ska ett demokratiskt samhälle tåla. Ibland känns det som många inte vill lyssna och ta del av det andra tycker och tänker. Det är inte bra och därför är jag starkt oroad för valet nästa år, avslutar Aron Flam.

Här kan du köpa biljetter och läsa mer om The Liberators.

Relaterade artiklar

Back to top button