KulturLinköping

Rallare fick Lyrapris

Den ständigt närvarade idèsprutan och Linköpingsentreprenören Björn Rallare fick i veckan Linköpings kommuns kanske finaste pris när han som brukligt fick en purjolök och kulturpriset till Sven Lyras minne.

En av anledningarna till priset är såklart filmen han, Peder Carlsson och Niklas Mertel Ekelunds kortfilm gjort om hur det kan ha gått till när fiaskofestivalen ”Festival of the midnight sun” genomfördes 1970. Den fått ett internationellt genomslag och visats på över 30 filmfestivaler världen över och fått en lång rad priser. Den lite över åtta minuter långa filmen kan ni se här ovan.

– Jag blev otroligt överraskad när det gick upp för mig att det var jag som fick priset och att man inte ville att jag skulle vara på prisutdelningen och jobba, skrattar Björn då vi ses i hans kreativa björnlya på Östgötagatan, ett stenkast med svag arm, från Linköpings direkta citykärna.

Triggas av att få nej

Björn medger att han triggas av att få nej för då infinner sig den där känslan av att ”jag ska nog visa dem” samtidigt medger han att det ”skulle ju vara skönt att inte alltid jobba i motvind”.

– Jag kan ju inget om film och vi har lärt oss väldigt mycket om hur man gör under tiden vi arbetat med ”Festival of the midnight sun”. Vi har flera olika manus och projekt som vi jobbar med. En del ideer mer konkreta än andra och vad som i slutet blir verklighet är han inte rikligt klar över. En sak är dock spikad och att det är att man jobbar med en dokumentär om den riktiga festivalen.

Träffade Lyra 95

Sven Lyra minns han med värme och glädje. De träffades 1995 då Björn ordnade en kulturfestival på Arbis som Sven självklart besökte.

Sedan denna festival har han varit en kreativ dynamo i Linköping då han drivit skivbolag, varit rockmananger, gjort tröjor och allehanda grafik åt olika band och artister, drivit rockklubb, bland annat. Dock har 2020 varit ett år som inneburit väldigt mycket jobb för honom. Den trenden ser inte ut att vika under 2021…

Relaterade artiklar

Back to top button