NorrköpingNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Brand i flishögar vid värmeverket – Allmänheten varnas

Det var vid 15.30-tiden på söndagen som räddningstjänsten larmades om en brand vid Händelöverket på Energigatan i Norrköping. 

Det brann kraftigt brand i flera stora flishögar inne på området. Personal på plats påbörjade slangdragning och släckningsarbete innan räddningstjänstens framkomst, men i skrivande stund är branden inte under kontroll. Flishögarna är cirka 20-25 meter höga och 50-100 meter i omkrets, rapporterar SVT Nyheter Öst. I detta nu arbetar räddningstjänsten med att försöka begränsa spridning.

Brandmän från fyra stationer deltar i släckningsarbetet och insatsen beräknas bli lång. Räddningstjänsten räknar med att det kan brinna i flera dagar. Vid 17.30-tiden anlände tre av flygplatsens brandbilar.

På grund av den kraftiga rökutvecklingen har ett VMA utfärdats. FOTO: EkmanFoto

Vid 17.20-tiden utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Räddningsledaren uppmanar alla i området vid obehag att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Östergötland.

Räddningstjänsten begärde hjälp av MSB med flygunderstöd och fyra helikoptrar skickades till platsen. De hämtar vatten utanför containerterminalen och flyger i skytteltrafik för att vattenbomba branden. Samtidigt kör stora lastmaskiner och vänder runt på materialet.

Branden sedd från Malmölandet under natten. FOTO: LÄSARBILD

Vid ett-tiden upphörde helikoptrarnas vattenbombning. Piloterna behövde kommer ner för att vila och tanka. Deras arbete kommer återupptas under morgonen. Elden har dock tagit ny kraft i en stor timmerhög och brinner med 10-15 meter höga lågor. Hettan är mycket stark och vattnet som läggs på förångas snabbt.

Uppdatering
Vid elvatiden på måndagen meddelade räddningstjänsten att läget var mycket lugnare på platsen. Det brinner fortfarande i flisen och timmerhögarna, men med mindre rökspridning.

Strax efter klockan tolv drogs det VMA som utfärdats tillbaka.

Uppdatering
Under måndagskvällen har vinden har försämrat läget något. Glödbränderna har ökat, men är begränsade till dom två högar som varit aktuella hela tiden, uppger räddningstjänsten. Högarna är ungefär 80 x 40 meter styck. Bemanningen under natten är sju brandmän, en ledningsenhet och två flygplatsbrandbilar.

Relaterade artiklar

Back to top button