LinköpingNyheterÖstergötland

Daniel Nyqvist självmedicinerade med folköl

När nu dubbelmordet på Åsgatan i Linköping fått sin lösning så återstår ännu ett mysterium och det är mördaren, Daniel Nyqvist att lösa. Hur kunde han gå lös så länge och varför har han inte berättat om vad som hände den 19 oktober 2004.

Igår, onsdag, väcktes det åtal för dubbelmorden på Åsgatan 2004. Daniel Nyqvist har i samtliga fyra förhör erkänt sig skyldig på morden på en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna. Rättegången startar den 15 september och förväntas hålla på i tre dagar totalt.

Under rättegången kommer kanske ytterligare svar på varför Daniel Nyqvist högg ihjäl två personer men det som hittills kommit fram är att han mått dåligt, sovit illa och haft “bilder i huvudet” där han måste mörda två personer. Efter att han genomförde dubbelmordet mådde han bättre och sakta men säkert verkar han inte tänkt så mycket på vad han faktiskt gjort.

Enkla frågor
– Det har varit svårt att förhöra honom då man bara kan ställa enkla frågor till honom och bara få tillbaka svar som knappt innehöll mer än ett ord, säger Henry Jansén som är den polisman som hållit i samtliga förhör med Nyqvist.

Daniel Nyqvist har sedan 2011 fått en diagnos ställd om han uppger själv i förhör att han har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Detta kan vara ett av skälen till att han flugit under radarn som man brukar säga.

Synd om
Han har levt ett tillbakadraget liv utan någon kontakt med andra människor över huvud taget sedan hans föräldrar avled. Han har en bror som han har kontakt med. han har tillbringat det flesta dagarna på samma sätt – med att spela dataspel och sedan gåt ut under eftermiddagen till en butik och köpa 12 burkar och sedan dricka upp dem. Britt Louise Viklund menar att han på så sätt självmedicinerat och på så sätt slippa att tänka på vad han gjort. På frågan om han känner något för offren svarar han i förhör:

– Jag tycker synd om offren. Men jag var ju tvungen att göra det. Ju mer som åren går, desto mindre tänker man på det.

Bli skjuten
Daniel Nyqvist har även berättat i förhör att han trodde att han skulle åka fast och kanske, till och med, bli skjuten av polisen.

Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket (RMV) led 37-åringen av en allvarlig psykisk störning vid dådet.

Daniel Nyqvist blev dubbelmördare av en tillfällighet

Relaterade artiklar

Back to top button