KulturNorrköpingNyheterÖstergötland

Norrköping får ny showcasefestival

Nästa år blir Norrköping värd för en ny festival. Det är showcasefestivalen ”Future Echoes” som går av stapeln den 18-20 februari 2021.Arrangemanget påminner mycket om FKP Scorpios musikfestival Where’s the Music? som las ner 2018. Initiativet är en satsning för att stötta återhämtningen efter COVID19 genom att sammanföra musikindustri, talangutveckling och musikstäder, skriver arrangören Discover Sensation i ett pressmeddelande.Arrangören har tidigare arbetat med ett 50-tal showcasef­estivaler internationellt sedan många år och varit med i utvecklingen av nya koncept i olika delar av världen.– Tidigare har vi arbetat med traditionella showcasefestivaler. Nu är målet att bygga upp något nytt utifrån de nya förutsättningar branschen ställs inför. Vi samlar vårt stora nätverk för att kraftsamla och bygga vidare tillsammans under återhämtningen. Allt för att vända den negativa krisen till en positiv möjlighet att tänka nytt, säger Peter Åstedt på Discover Sensation.
Ebbot Lundberg & The Indigo Children på Where’s the music? 2018.
Det var våren 2020 som Discover Sensation under ett möte om talangutveckling insåg att de delade Norrköping City of musics vision för arbetet inom det globala nätverket UNESCO Crea­tive Cities. Norrköping har dessutom tidigare varit värdstad för en internationell showcasefestival 2015-2018 och 2019 arrangerades Nordens första Music Cities Forum i samband med Kulturnatten.– Norrköping passar perfekt för ändamålet med ett varierat utbud av scener inom gångavstånd i city. Staden har bevisat att kompetensen finns för att kunna producera en showcasefestival av den här kalibern och vi har redan kontakt med flera företag där. Kommunen har uttalat att de vill sätta sig på kartan med sina kreativa näringar och arbetet med Agenda 2030-målen inom ramen för musikstad­skonceptet, så vi för nu en dialog, även med Östgötamusiken regionalt, angående hur ett eventuellt samarbete skulle kunna se ut i framtiden, fortsätter arrangören Peter Åstedt.
På Where’s the music? var det gångavstånd mellan scenerna i stan.
Trots att Norrköping blir hemma-arenan för Future Echoes är tanken att plattformen ska utöka närvaron till flera platser i Sverige framöver. Redan nu har flera stora intressenter, inklusive länder med musiksatsningar inom export, ställt sig bakom satsningen.Ansökningar för artister som vill delta öppnas senast i slutet av september men troligen tidigare. Nyheter kring festivalen kommer löpande att publiceras via festivalens hemsida och på sociala medier.Uppdatering Med anledning av coronapandemin har festivalen flyttats fram till september 2021.

Relaterade artiklar

Back to top button