37-årig man anhållen för 16 år gammalt dubbelmord i Linköping – har erkänt för advokat

Åsgatan som den ser ut idag. Foto: Edvard Nissen.

År 2004 inträffade ett uppmärksammat dubbelmord på en 56-årig kvinna och en 8-årig pojke på Åsgatan i Linköping. Polisen i Linköping använt släktforskningsdatabaser för att efterforska gärningsmannen. Under tisdagsmorgonen greps och anhölls en 37-årig man som skäligen misstänkt för de båda morden. 

Ärendet ha i och med att en misstänkt gärningsman nu finns, överlämnats till åklagare. Kammaråklagare Britt-Louise Viklund på Åklagarkammaren i Linköping är från och med den 8 juni förundersökningsledare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Född 1983

Den misstänkte är en man från Linköpingstrakten född 1983. Han frihetsberövades på morgonen den 9 juni. Framställan om offentlig försvarare har lämnats in till Linköpings tingsrätt.

Mannen har DNA-topsats och NFC har lämnat förhandsbesked om positiv träff på den anhållne mannen. Åklagaren har ändrat misstankegraden mot mannen från skälig misstanke till sannolika skäl misstänkt för mord i två fall.

Näst största utredningen i landet

Åklagaren är för tillfället inte tillgänglig för en intervju utan mer information kommer att lämnas senast när åklagare beslutat om den misstänkte ska begäras häktad eller inte.
Beslut i häktningsfrågan måste fattas senast på fredag klockan 12.00 och ges in till Linköpings tingsrätt.

Utredningen kring dubbelmordet på Åsgatan är den näst största efter Palmemordet.

UPPDATERING:

Enligt TT ska den 37 – årige mannen ha erkänt att det är han som är den skyldige för sin advokat. Han greps på en adress i ett av Linköpings äldre bostads områden redan vid 07.00 – tiden på tisdagens morgon. Polisen ska då slagit till även mot en närståendes bostad.